Programma

Overzicht Groepen en hun activiteiten Bruegel Festival Neerijnen op 17 mei 2014

Opening met zwaardgevecht om 12 uur
De opening van het Bruegel Festival wordt verricht met een fraai Middeleeuws zwaardgevecht. Stichting Amahran toont u hoe in vroeger tijden het lot van kasteel- en dorpsbewoners werd verdedigd.

Aanloop door het bos met living history
Een aantal kinderen uit de kunstklas van het Cambium college uit Zaltbommel staan langs de aanlooproute van de parkeerplaats naar het terrein met eigen Middeleeuwse acts, zoals kaartlezen, waarzeggen en  kleine acts.

Middeleeuws kampement 12-17 uur
Midden op het landgoed wordt een Middeleeuws kampement ingericht. Hier treft u meerdere re-enacting groepen aan die u graag laten vertoeven en kennis laten maken met de gebruiken uit de Middeleeuwen.
Ook enkele amateurgroepen uit de gemeente Neerijnen vertonen hun toneel- en vertelkunsten.
Voor de kinderen zijn er vele kinderspelen, zie hiervoor het aparte tabblad.

Bruegel spreekwoorden
Bij een groot tableau van een van de bekendste Bruegel schilderijen kunt u uw kennis van spreekwoorden testen. Kunt u er 100 vinden?

Gelderse Roos
De Gelderse Roos laat zien hoe beroepen in de Middeleeuwen werden uitgeoefend. Zij zijn aanwezig als heelmeester met verpleegster en als schoenmaker met al zijn attributen. In een tent tonen ze Middeleeuwse kledij, waarin je  je als bezoeker kunt verkleden en waarvan je een foto kunt laten maken in Bruegeliaanse  sfeer.

Stichting Amahran
De stichting Amahran laat u genieten van een Middeleeuwse bazaar, waarin allerhande handgemaakte gebruiksartikelen uit die periode te zien en te koop zijn, zoals bogen, pijlen, pijlenkokers, zwaarden, sieraden, huiden, lederwaren, enz. Er wordt een boogschietbaan opgesteld, waar je als bezoeker tegen een kleine vergoeding met een handboog kunt schieten. Door een Veldsmidse wordt staal bewerkt op een open vuur om  Middeleeuwse voorwerpen te maken uit die tijd. Ook worden er met de technieken van toen leer bewerkt en gevlochten voor het maken van diversen tassen en leerwaren.

Marlies Engels
Marlies houdt zich bezig met biologische kruiden die verwerkt worden tot kruidenthee, zalf en massageolie. Dit alles is bedoeld om de gezondheid te bevorderen. Marlies Engels heeft een kraampje waar deze kruiden worden verkocht en waar u met vragen terecht kunt.
U kunt bij haar op basis van haar advies uw eigen kruidenbuiltje samenstellen.


De zwaardkring
Het Middeleeuws Krijgsbedrijf de Zwaardkring is als vereniging opgericht in 2002 en is inmiddels opgenomen in Stichting De Zwaardkring. Ze hebben zich als doel gesteld om leerlingen en bezoekers voor te lichten over de Middeleeuwse krijgskunsten. U kunt hun verzameling Middeleeuwse wapens  uitgebreid bekijken Er zullen met twee instructeurs aanwezig zijn voor demonstraties en uitleg over de middeleeuwse krijgskunst in harnas. Ook mag u of uw kinderen zelf het zwaard leren hanteren.

De Valkenhof
duiken voor roofvogel 2
Frans en Marga Hueben hebben sinds mei 2003 het  valkeniersbedrijf ‘De Valkenhof ‘. In december hebben zij het keurmerk gekregen voor erkend bedrijf valkeniersdiensten. Op dit moment hebben zij 28 roofvogels, waaronder valken, buizerds, uilen, gieren en een Bald-Eagle. Zij verzorgen op het Bruegel festival voor u  diverse zeer fraaie Roofvogeldemonstraties. In de vorige editie vormden deze shows een absoluut hoogtepunt.

Wronghel en wei
Deze groep ondersteunt met haar Middeleeuwse muziek de sfeer van dit Bruegel festival. Met 4 personen, wel 20 instrumenten  en meer dan 100 melodieën spelen zij een grote verscheidenheid aan Middeleeuwse muziek. Zij brengen u terug in de tijd met vrolijke liefdesliederen, ingetogen religieuze liedjes, ondeugende drinkliederen en hoofse en volkse dansen. Daarbij mag u gerust de voetjes van de vloer heffen.

Jan Willem van Opstal komt als zanger en troubadour
Jan Willem van Opstal is een muzikant  en zanger die zich vooral heeft toegelegd op het vermaken van publiek in een historische setting. Zijn artiestennaam is Yann Lawick, dè troubadour. Hij is net als in de vorige editie van het festival overal aanwezig. U kunt hem niet missen, zeker niet als hij op 4 fluiten tegelijk gaat spelen.

Cees Rombout
Cees Rombout helpt als dorpsomroeper u te verwittigen van alle activiteiten die op en om het terrein op deze middag plaats vinden. Zijn opvallende outfit en stem zorgen ervoor dat u deze middag niets gaat missen.

Horecaplein en maaltijd 12 – 19 uur
Op het kasteelplein wordt het horecaplein ingericht. Hier kunt u zich laven aan het Middeleeuwse spraakwater, met en zonder alcohol en van ambachtelijk bereidde Middeleeuwse lekkernijen genieten. Wilt u gezamenlijk een Middeleeuwse maaltijd gebruiken tussen 17 en 19 uur geef u dan op via het betreffende tabblad.